Ante Tomić,Ivica Ivanišević - Krovna udruga i druga drama

Krovna udruga i druga drama
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Južnoamerička književnost - Drama
Izdavač Fraktura
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537052775
ISBN10 953705277X
Godina 2005
Broj stranica 116
Format 17 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Drame Krovna udruga i Anđeli pakla, koje potpisuje splitski dvojac Ante Tomić i Ivica Ivanišević, karakterizira izvanredno istančan osjećaj za dijalog, brzu izmjenu replika s mnoštvom humorističkih efekata. To je ono što se očituje na površini i što privlači ne samo publiku u kazalište već i čitatelje, ali autori se u dramama ne libe problematizirati stalno aktualna politička pitanja i provesti ih kroz vizuru tzv. običnog čovjeka. U Krovnoj udruzi to je pitanje zauzimanja srpskih stanova 1991. godine usred rata, te pitanje suživota u Hrvatskoj i to na primjeru Splita. Drama Anđeli pakla, s druge strane, u dijalogu komunista i ratnog veterana NOB-a i njegove žene sa svetim Petrom problematizira pitanja komunizma, vjere, mijenjanja kaputa i svega onoga što je naša politička svakodnevica već desetljećima. Ante Tomić i Ivica Ivanišević u obje drame dinamičnim dijalozima stvaraju žive i opipljive likove, koji kroz britku satiru zrcale našu stvarnost jače i bolje negoli to sami želimo priznati.
Cijela priča je sasvim zgodno pala taman u predvečerje desetgodišnjice pada Vukovara i pokolja u Škabrnji, te samo dan kasnije od obilježavanja desetljeća bombardiranja Splita, a predstava bi bila vrlo prigodna kao kulturni program u prigodi isprike srpskom narodu koje bi neka službena državna delegacija mogla prirediti uskoro u Beogradu. Naravno, zbog svih počinjenih zločina Hrvata nad Srbima u onom što se donedavno zvalo Domovinski rat, a sad je razobličeno kao puki progon nad nevinom jugovojskom i srdačnim oficirima, stanovnicima Splita. 
Jasen Boko, Slobodna Dalmacija 
Autori Krovne udruge potvrđuju se kao pisci izvanrednog osjećaja za životan i živahan, duhovit dijalog, u kojemu vješto obračunavaju s brojnim domaćim društvenim stereotipima i predrasudama, pisci sa sposobnošću da pred čitatelja dovedu uvjerljive, literarno opipljive protagoniste, uz čiju se pomoć brojnim humornim kalamburima drsko progovara o nama i onomu što nas danas okružuje.