Jo Soares - ČOVJEK KOJI JE UBIO GETULIJA VARGASA

 ČOVJEK KOJI JE UBIO GETULIJA VARGASA
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Humoristični romani
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Nina Lanović
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533037882
ISBN10 9533037881
Godina 2014
Broj stranica 159
Format 20,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kultni humoristički roman brazilskog pisca Jôa Soaresa (1938) Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasafiktivna je biografija srpsko-brazilskog anarhista Dimitrija B. Korozeca, školovanog atentatora i najopasnijeg terorista dvadesetog stoljeća u pokušaju: na putu do dostizanja tog prestižnog statusa omeli su ga vlastitih dvanaest prstiju, neshvatljiva nespretnost i loša sreća. Svejedno, barem u Soaresovom romanu, on je od 1914. do 1954. godine umješan u gotovo sve najslavnije svjetske atentate, počevši od ubojstva Franza Ferdinanda u Sarajevu. Ipak, Korozec bi u zadnjem trenutku uradio neku komičnu glupost koja bi spriječila njegovu nakanu.

Glavni junak na svom revolucionarnom putu susreće slavne historijske ličnosti u iznenađujućim i nevjerojatnim okolnostima: u Orijent-ekspresu umalo obljubi samu Matu Hari, Marie Curiega spašava od trovanja, Picasso ga skicira na pivničkoj salveti. I to nije sve: on druguje i s Apisom i Al Caponeom, statira u prvoj holivudskoj verziji Bena Hura, bježi iz zatvora dok mu egzotične ljepotice same padaju u zagrljaj.

Čovjek koji je ubio Getúlija Vargasa nesvakidašnje je zabavan roman u kojem je Jô Soares projurio brojnim književnim žanrovima i napisao otkačenu paralelnu terorističku povijest prve polovice dvadesetog stoljeća.