Feđa Šehović - Dubrovački bordel - Kazin bez cenzure

Dubrovački bordel - Kazin bez cenzure
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Humoristični romani
Izdavač Celeber
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536825714
ISBN10 9536825716
Godina 2007
Broj stranica 279
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,51 € Kupi

Humoristični roman prvotno objavljen pod naslovom “Kazin” 1974. godine, u nastavcima u časopisu “Mogućnosti”. Roman je odmah po objavljivanju izazvao brojne proteste Dubrovčana koji se bune protiv došljaka sa sela u Dubrovnik. Knjiga donosi skice iz povijesti Dubrovnika, društvene običaje, političke prilike, napose dubrovačke gospare i raznorazne maske kojima su se predstavljali u javnosti. Vremenom smješten između dva rata, roman donosi specifičan humor koji mete svaku nepravilnost i otvoreno je predstavlja, ma koliko to moglo nekoga uvrijediti, a uvrijedilo je mnoge. Sadrži rječnik dubrovačkih riječi i izraza.

Vjeran tradiciji, literarno obogaćen klasičnom komediografijom, Feđa Šehović se još jednom pozabavio životnim prilikama i neprilikama dubrovačkih gospara. Roman je vremenski lociran u razdoblje između dva rata. 
Sadržajno, u obliku kronike, radnja živo i plastično modelira društveni i privatni život hipokrita, građanskih političara, trgovčića, propalih ambasadora, kurtizana, usidjelica – ukratko, kao da se stari Držićev teatar fascinantno objavio na stranicama ovog Šehovićevog romana. Maske su se samo prividno izmijenile, ustvari, oko Badesinog bordela razigrale su se sve one klasične krepadure i barbaćepi, od koze udareni, lotri i zgubidani.

Izvanrednom lakoćom pisac kreira gosparske sudbine, razotkriva njihove komične obrazine, analizira njihove stupidne makinacije, izvrgava ruglu hipokritstvo i verbalnu dekorativnost kojom su (kao tkanicom) zastrti ovi animalni ljudi. Oko Dubrovačkog bordela sapleli su se svi gosparski planovi, sva uzbuđenja, sve bure u čaši vode: groteskno raspeti između dekorativnog morala i svojih unutarnjih animalnih prohtjeva igraju gospari pred nama svoju smiješnu i tragikomičnu igru. Šehović ih je do kraja oživio, stvorio izvanrednu jezičnu plimu svoga komediografskog jezika, dao našoj suvremenoj literaturi nadahnuti humoristički tekst.