Grupa autora - Zabreg : antologija suvremenog hrvatskog pjesništva o Zagrebu

Zabreg : antologija suvremenog hrvatskog pjesništva o Zagrebu
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Alfa
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531680738
ISBN10 9531680736
Godina 2001
Broj stranica 119
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 1,15 € Kupi

Antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva o Zagrebu zrcali Zagreb kao pjesnički motiv onako kako su ga njegovi pjesnici doživljavali te nastale pjesme odmah objavljivali u časopisima i novinama.

Pjesnički Zagreb opisuje svoje kvartove i spomenike, trgove i golubove, ulice i parkove, tržnice i kavane, crkve i muzeje, kazališta i dvorišta, vode i mostove..., dakako, Zagrepčane i Zagrepčanke - prijašnje i sadašnje, slavne i koji će to možda biti... Pa ako se, matoševski kazano, jedan grad mjeri po tome koliko ima svojih pjesnika, onda i ovaj izbor iz suvremenoga hrvatskog pjesništva o Zagrebu pokazuje, da je naš grad i po tome danas mnogo, mnogo veći nego li ikada ranije. A koliki uistinu - to zna samo onaj koji bude čitao ove pjesme, jer će i on, taj naš bezimeni čitatelj, bezbrojnim slikama pjesničkoga Zagreba pridodati i svoju - sliku svoga Zagreba. Zagreba ili Zabrega - svejedno!

Broj zastupljenh pjesnika prilagođen je širokome, u prvome redu, mladome čitateljstvu: Dragutin Tadijanović, Šime Vučetić, Ante Jakšić, Ivo Ladika, Vesna Parun, Boro Pavlović, Nikola Miličević, Tomislav Dorotić, Mato Marčinko, Višnja Stahuljak, Slavko Mihalić, Ivan Slamnig, Pajo Kanižaj i mnogi drugi.

Knjiga sadrži tumač nekih riječi i pojmova te kratke bilješke o pjesnicima