Nada Mihaljević - Vrt plavog božura

Vrt plavog božura
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537190576
ISBN10 9537190579
Godina 2016
Broj stranica 232
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 1,08 € Kupi

Gimnazijalci (Jelena, Sanja, Tamara i Goran), zaokupljeni svakodnevnim školskim obavezama i raznim osobnim problemima, bivaju uvučeni u neobične događaje nakon što im profesorica biologije dodijeli teme za referate koji će im pomoći da poprave ocjene. Jelena nevoljko počinje istraživati temu ljekovitog bilja, ali ubrzo otkriva da je to područje mnogo zanimljivije nego što je mislila. Posuđuje Enciklopediju ljekovitog bilja i odluči prošetati do rubnih dijelova gradića u kojemu živi (Stubica) kako bi istraživala na terenu. Na kraju Duge ulice zastaje pred neobičnim dvorištem ograđenim niskim zidom obraslim bršljanom i drugim bujnim penjačicama. Privučena raznolikim biljem i neobičnim cvijećem koje raste u vrtu, preskače ogradu kako bi izbliza promotrila neobičan plavi cvijet. U tome je zatiče vlasnica, živahna i simpatična starica Sofija, i poziva na čaj od koprive. Dok ispijaju čaj, Sofija otkriva Jeleni tajne ljekovitog bilja, priča o svom životu i životnim odlukama, a na kraju isprati Jelenu tajnovitim dvosmislenim porukama. Nadahnuta tim susretom, Jelena počinje pisati referat o ljekovitim biljkama opisujući zapravo Sofijin vrt, a kad nakon dva dana poželi snimiti nekoliko fotografija kako bi upotpunila rad, otkriva da na mjestu čudesnog Sofijinog vrta i starinske kuće s trijemom stoji moderna prizemnica okružena dosadnim, uredno pokošenim travnjakom. Posve smetena, Jelena se ne može pomiriti s mišlju da je sve to samo umislila, i svakako odlučuje pronaći Sofiju.

Jelenina osebujna baka Lucija, koja im je upravo stigla u posjetu, potiče je u nastojanjima da rasvijetli misterij, a o neobičnim događajima govori kao da se s takvim pojavama svakodnevno susreće. Ubrzo se pokazuje da je to prilično točno, i Jelena otkriva da joj je baka zapravo vještica. Šokirana je tim otkrićem, ali baka je malo-pomalo uvodi u svijet tajni i otkriva naličje stvarnosti. Ubrzo se nalazi u mreži tajanstvenih znakova, simbola i nagovještaja koje ne zna uvijek pravilno protumačiti, ali uz nju je sve češće Goran, spreman da joj bude pratilac u toj čudnoj potrazi, dajući tek naslutiti da mu je dobrodošao bilo kakav razlog da se makne iz kuće. Spominje učestale roditeljske svađe, ali ne govori o detaljima. Jelena primjećuje da je već neko vrijeme tih i neraspoložen, ali ona nema nikakvih iskustava s obiteljskim razmiricama jer oduvijek živi sama s majkom, a oca nikad nije ni upoznala. Tek nakon intenzivnijeg druženja s Goranom, počinje shvaćati koliko joj nedostaje cjelovita obitelj. Nakon što su jedno drugome povjerili najskrivenije obiteljske tajne, njihovo se prijateljstvo produbljuje i učvršćuje. Zajedno uspijevaju pronaći uzrok Sofijinog nestanka – otkrivaju da ga je uzrokovalo preklapanje paralelnih stvarnosti, ali nisu ni blizu rješenja kako da isprave tu anomaliju prostor/vremena. A upravo to je ono što moraju učiniti, ako žele spriječiti daljnji rasap prostor-vremenskog kontinuiteta.

Baka Lucija pomaže Jeleni savjetima i otkrivanjem djelovanja magije, a poklanja joj i moćne karte za proricanje i liječenje koje će Jeleni postati glavno magijsko oruđe. Preko karata će se Jelena zbližiti s Katalenom, studenticom etnologije, i njezinim prijateljima koji su već doživjeli neka neobjašnjiva iskustva, pa posve smireno razgovaraju o fenomenima paralelnih stvarnosti kao neupitnim činjenicama. To će ohrabriti Jelenu da nastavi s istraživanjima, a ubrzo će pronaći i pravi trag. Otkrit će da je anomaliju izazvala listina iz 17. stoljeća koju je potpisao grof Rank Demidov Tchayka. Cijelo će se društvo upustiti u temeljito istraživanje hrvatske povijesti 16. i 17. stoljeća i na kraju doći do zaključka da takav grof nije postojao. Ipak, listina je autentična i to pokazuje da je dospjela iz druge dimenzije, iz paralelne stvarnosti. Pokušaji da utvrde točno razgraničenje tih dviju paralelnih dimenzija dovest će Jelenu do zanimljivog otkrića i velikog iskušenja. Otkriće će se odnositi na mogućnost prelazaka iz jedne dimenziju u drugu, a u iskušenje će doći kad shvati da bi neznatnom intervencijom mogla promijeniti svoju sudbinu. Morat će se oduprijeti porivu da manipulira stvarnošću, iako je otkrila kako bi mogla utjecati na to da joj roditelji ostanu živjeti zajedno.

Jelena vraća Listinu grofa Tchayke u pripadajuću dimenziju i uspijeva se oduprijeti porivu za vlastitom intervencijom. Sofija se vraća živjeti u Dugu ulicu, a Jelena i Katalena je redovito posjećuju. Baka Lucija poklanja Jeleni sadnicu božura koju ona odluči zasaditi ispred Sofijine kuće. Kad božur procvate, i to neobičnim plavim cvijetom za koje su botaničari tvrdili da ne postoji, Jelena shvaća da je to cvijet zbog kojeg je preskočila ogradu kad je prvi put ugledala čarobni Sofijin vrt u paralelnoj stvarnosti. Tako se krajevi zakrivljene plohe prostor/vremena spajaju s početnom točkom i otvaraju mogućnost stvaranja novih dimenzija.