Stjepan Šešelj - S juga glasnik

S juga glasnik
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Društvo hrvatskih književnika
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536810659
ISBN10 9536810654
Godina 2006
Broj stranica 55
Format 18 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Čim se spomene jug podsjeća nas to na šljunak pod nogama i šum mora u blizini. Nekako tako odišu i ove Šešeljeve pjesme.

Naizgled protuslovno rečenom, ne iscrpljuje se njegov pojam juga dokolicom uz more. Ponajmanje o tome govori. Ali, dah tog podneblja duboko je u nitima svake pjesme. Nije slučajno ni u naslovu spomenut jug. Šešelj ne bi bio to što jest kad ne bi osjećao ljubav prema hrvatskom priobalju. »Možda će biti najbolje spustiti zastavu, otpustiti posadu, zalupiti teškim dubovim vratima, zakrakunati dveri. Ali, kako prekinuti s mišlju što me veže uz ove predjele. Izbrisati stećke i masline i more, što vazda gore, pod grede, pod nebo, što gledaju.« (Možda će biti najbolje) Ništa to nije moguće odbaciti od sebe. Može se samo biti s juga glasnik i hoditi ovom zemljom u društvu s njim.

Ne samo u ovim pjesmama, Šešeljevo je izvorište i uvirište zavičaj i domovina. Nije to osjećajni govor o svome, već dubinski govor o onom zajedničkom u svima nama. Ljudska opstojnost, nemirenje s prolaznim i ništavnim, vrijedi na svakom kutku kugle zemaljske. Pjesnik kao pravi glasnik navješćuje nepobjedivost unatoč svim maglama. U svemu tome nije sam. Pomaže mu njegova kršćanska duhovnost, mukotrpna prošlost na određenim prostorima, svijest da si svoj tek kad voliš svoje podneblje i svoju kolijevku. Sve se naizgled ispremiješalo da bi dalo sliku opstanka i bivovanja.

Teška se pitanja pokreću u ovim pjesmama, ali nije mukotrpno čitati ih. Zrake Sredozemlja i šuštaj njegova šljunka obvijaju nas zaštitnički svojim omotačem. Šešelj je stvorio knjigu koju se isplati uzeti u ruke i iščitavati.