Jagna Pogačnik - Proza poslije FAK-a

Proza poslije FAK-a
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Profil International
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531203593
ISBN10 9531203598
Godina 2006
Broj stranica 392
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga Jagne Pogačnik, zbirka je književnih kritika koje je autorica tijekom posljednjih godina objavljivala na stranicama «Jutarnjeg lista». Riječ je o stotinjak kritika domaće proze koje su iz tjedna u tjedan pratile recentnu domaću produkciju, bez generacijskih i poetičkih ograda, pa na neki način funkcioniraju kao dokument i kronika jednog vremena. S druge strane, knjiga se kronološki nadovezuje na prvu autoričinu knjigu kritika «Backstage» (2002). 

Kako se kritike obuhvaćene ovom knjigom vremenski poklapaju s raspadom i gašenjem Festivala A književnosti, knjiga kritika nadopunjena je uvodnom studijom o hrvatskoj prozi nakon FAK-a, u kojoj autorica, na konkretnim primjerima pojedinih knjiga i autora, pokušava sagledati je li njegova važnost bila samo izvanknjiževna, u potpunoj izmjeni književne scene, uspostavljanju novih odnosa između pisaca i čitatelja i afirmaciji hrvatske proze u medijima, ili je pak FAK bitno utjecao i na poetike pojedinih autora. Jedno je od temeljnih radnih pitanja, naime, što se događa s glavnim «zvijezdama» FAK-a i da li se njihov «sjaj» nastavio i izvan zidova klubova u kojima su čitali svoju prozu.

Uvodna studija i «praktični» dio sastavljen od novinskih kritika trebali bi biti jedno od mogućih čitanja najsuvremenije domaće proze i sinteza nekih njezinih glavnih modela i autorskih osobnosti u vremenu za koje se tvrdi kako je nastupilo utišavanje kratkotrajne euforije i medijskog napuhavanja toga dijela domaće književnosti.