Damir Šodan - Pisma divljem Skitu

Pisma divljem Skitu
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Hrvatsko društvo pisaca
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537342180
ISBN10 9537342182
Godina 2009
Broj stranica 105
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Izlog svijeta u poeziji ili pjesništvo u izlogu svijeta, svejedno, koordinate su na kojima mašta i emocionalna geografija unutar koje se zbiva dobrodošao sraz nazrijetih i izručenih značenja Šodanova lirskog glasa.

Autor iznimne kulture i širokih intuitivnofilozofidnih poteza adresate svojih poetiziranih epistola pronalazi koliko u mediteranizmu, toliko i u srednjoj Europi; koliko u fenomenologizaciji zbilje, toliko i u fetišima tzv. zapadne kulture. Riječju, jednako u planetarnim turistima, kao i onima koji svijeta nikada ne vidješe. Iz koje god divljine dolazili, Šodanova Pisma zagovaraju babilonizaciju teksta koji nam: a) otkriva istodobnu glad i užitak u pisanju; b) iznimnu čitateljsku kulturu i referencijalnu održivost te funkcionalizam teksta i konteksta; i c) autorovu opsesiju da nam ekskluzivno ponudi vlastitu mitologiju kao bezmalo kanoniziranu mitologiju svjetskih smislova.

Damir Šodan Pismima divljem Skitu iz povijesti, iz književne i filozofske tradicije čupa one grozdove čije labave ontologije u njegovoj stihovnoj križaljci najzad dobivaju red i adekvatnu mjeru lirske mistifikacije. Nominacije i opojmovljenje, intertekst, parafraziranje i citatnost stvaraju u ovoj poeziji gustinu djelovanja, događaja i doživljaja i po crti čitateljskog, i po crti spisateljskog čina. Čitajući Šodanovu poeziju, mirne duše možemo čučati ovdje, a biti tamo, ili čučati tamo, a biti ovdje. Ili drukčije kazano, vidjeti sve a ne vidjeti ništa, ili vidjeti ništa a ne vidjeti sve. Biti istodobno na dvama, trima i četirima katastarskim česticama, barem podjednako biti u metafizici, psihologiji, filozofiji, povijesti ili u jeziku pjesništva. Nema sumnje da je stoga u interesu pjesništva čitati Šodanove pjesničke interese.