Milan Zagorac - Noćni ekspres

Noćni ekspres
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Studio TiM
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537780630
ISBN10 9537780635
Godina 2017
Broj stranica 100
Format 19 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 19,13 Kn Kupi

Knjiga kratkih priča Milana Zagorca "Noćni ekspres" organizirana je u dva poglavlja koja svojom fakturom i diskursom predstavljaju različite načine na koji nam se autor predstavlja – s jedne strane kao pripovjedač sklon dužim formama, a s druge kao festivalski kratkopričaš u kratkim formama predstavljenima na kraju knjige.

Prve su četiri novele, redom "Život u obiteljskom domu pl. Turkovicza", "Ono vani", "Noćni ekspres" i "Specijalni slučaj" objedinjene zajedničkim naslovom "Ono vani", predstavljaju poigravanje žanrovima drame, misterije (krimića), fantastike i horora, s jakim utjecajem (filmskog) noira, što se i manifestira u naslovu cijele knjige kao mentalne igre stereotipima koji proizlaze iz zakona žanra. Zbirka je objedinjena posljednjom pripovijetkom naslova "Preko oceana" koja ističe važnost priče i njezinu svjetotvornu funkciju, a dio je veće, za sada neobjavljene cjeline.

Drugi dio knjige, pod naslovom "Dokaz urođenog idiotizma", opsegom je znatno manji, a riječ je o pripovijetkama koje su bile izvođene od 2013. do 2017. godine na Ri litovim noćima velikog čitanja.

Ukratko, glavni likovi zbirke pripovjedaka "Noćni ekspres" često se nastoje sakriti ili pobjeći od onoga nečega što ne mogu imenovati, no ipak jako dobro znaju da će se kad-tad morati riješiti tog nelagodnog tereta, a to, imenovano kao "Ono vani" je strah s kojim se mora suočiti pod svaku cijenu.

"Noćni ekspres" je stoga misterij koji pleše na tankom rubu između psihološkog trilera i drame i nastavak je proznog rada Milana Zagorca u cijelom nizu knjiga koje je objavio do sada.