Branimir Donat - Književna kritika o Nedjeljku Fabriju

Književna kritika o Nedjeljku Fabriju
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač "Dora Krupićeva"
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536628391
ISBN10 9536628392
Godina 2007
Broj stranica 311
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 2,97 € Kupi

Nedjeljko Fabrio (Split, 14. studenog 1937.), hrvatski književnik.

Završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Predavač u Narodnom sveučilištu, dramaturg u Narodnom kazalištu "Ivana Zajca" – Rijeka, urednik u Dramskom programu Televizije i Radio-Zagreba, a danas profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pripovjedač, dramski pisac i prevoditelj.

Nedjeljko Fabrio živi i radi u Zagrebu. Danas je redovni član HAZU i dopredsjednik MH u Zagrebu. Bio je predsjednik DHK, član Društva hrvatskih književnih prevoditelja, kazališnih kritičara i teatrologa. Piše i objavljuje glazbene kronike i kritike. Dobitnik je zapaženih nagrada.

Njegov rad često su pratile različite kontroverze, primjerice, ostavka s dramatičnim tekstom na članstvo u DHK nadaleko je odjeknula. Zatim, skandal s Nobelovom nagradom, koju Fabrio danas komentira sljedećim riječima: "Netko me iz inozemstva kandidirao i na tome je ostalo".

Napisao je i prvi roman o Domovinskom ratu, "Smrt Vronskog", koji su neki, poput pisca Miljenka Jergovića, dočekali na nož, a drugi ga proglasili kapitalnim djelom.