Ružica Martinović-Vlahović - Ima jedno tajno mjesto

Ima jedno tajno mjesto
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Biakova
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789538136016
ISBN10 9538136012
Godina 2016
Broj stranica 203
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 1,96 € Kupi

Jedanaest pripovijetki – koloplet sudbina: starac bez mora i bez ribe; invalid bez noge – beznogi poštar; neobična sudbina žene; razuzdani mladić koji doživljava mistično obraćenje; jedan ljetni doživljaj; mala-velika čuda života, duševna i tjelesna krhkost… I ljubavna priča na kraju, uklesna u kamen koji se mrvi…
Spisateljica je bogata u opisima, osobito virtuozna u opisu duševnosti i duševnih nijansa, kako patničkih i krhkih, tako i onih s trenucima bogatstva savršenog postojanja. Izmjenjuje trenutne događaje i sjećanja, protagonisti su nerijetko liječnici, bolesnici i ranjenici, sveci i ljubavnici, događaji iz rata… Iza zemaljskog proviruje božansko.
Autorica je i žena i liječnica velike erudicije pa je i nerijetko pripovjedač subjekt u prvom licu s povremenim autobiografskim momentima… Prepoznajemo žensko pismo u kojem se ogledaju i muškarci, i stari i mladi… Začuđuje bogatstvo nijansi dojmova.
Iako raznoliki (…) kod svih protagonista ovih pripovijedaka zapaža se ili barem nazire (…) jedno malo toplo središte u kojem se oni uspijevaju susresti s istinskim sobom ili barem doživljavaju obrat prema tom susretištu.