Renato Baretić - Hotel Grand

Hotel Grand
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Znanje
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533433905
ISBN10 9533433906
Godina 2016
Broj stranica 248
Format 23 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Na blog stanovitog Julia, posvećen književnosti, upada nepozvani gost pod ‘nickom’ Condoleezo i počinje tamo ostavljati ulomke svojega romana, možda autobiografskog. Između posjetitelja bloga te Julia i Condoleeza razvija se živahna prepiska i polemika oko tog rukopisa i priče u kojoj 25-godišnji Filip pokušava naći tragove prošlosti u prostoru svog djetinjstva, u hotelu Grand, u neimenovanom dalmatinskom gradu, kamo se vraća kako bi obavio nešto čime će napokon završiti svoje nesvakidašnje djetinjstvo. 

A hotel Grand je u prvoj polovici 90-ih prošlog stoljeća bio leglo prostitucije. Odrastanje u njemu, uz oca i majku koji vode cijeli posao i žive tu – ali svemu unatoč silno žele biti skladna građanska obitelj – u okružju ukrajinskih prostitutki i njihovih klijenata, u društvu privatnog zaštitara Martina, vršnjakinje Halje te školskog prijatelja Zele, sa sobom donosi prve spoznaje o seksualnosti i privlačnostima, ali i o mračnim vezama kriminala s politikom i o zapetljanim odnosima (ne)moći i interesa. 

Condoleezova priča umrežava današnju stvarnost s Hrvatskom tog doba, istkanom od prekršenih primirja, ratnog pakla u susjednoj BiH, od ukrajinskih nesretnica i unproforaca do mafije, političara i ostalih odlikaša izvanrednih okolnosti. 

”Hotel Grand” je dijelom potresan roman o odrastanju i o obitelji, dijelom ljuta satira, dijelom napeta priča u kojoj se ispod kuhinjskih krpa kriju pištolji, ali istodobno i inteligentna, zabavna studija o pisanju, o statusu fikcije i virtualitetima. 

Jedinstvena sposobnost Renata Baretića da složene i teške teme pripovijeda jednostavno i zavodljivo, da nas iznova oduševljava jezičkim umijećem i iznenađuje majstorskim razrješenjima priče čini “Hotel Grand” izravnim nasljednikom romana s pet nagrada i hita s pet zvjezdica – “Osmog povjerenika”.