Ivan Salečić - Glava lava

Glava lava
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Vuković & Runjić
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532861525
ISBN10 9532861521
Godina 2017
Broj stranica 442
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 42,00 Kn Kupi

Da "slaga Gunduo o prošastju", ustvrdio je već Ivan Slamnig u svojoj slavnoj pjesmi, a kako je doista bilo s Gundulićem doživjet će, u nizu vidovitih bljeskova, I. S., pripovjedač ove knjige.

A pripovjedač naš je sasvim običan suvremenik, urednik uspješnog web‑portala kojemu se prohtjelo kupiti stan u staroj dubrovačkoj jezgri, to jest, Gradu. Čitatelj biva uvučen u priču tj. u površan život suvremenog potrošača klikova koji, kad se malo zagrebe ispod površine ekrana, otkriva vrtoglave osobne ponore. Ali otkriva i brojne loše primjere iz medijske i komunikacijske industrije (naravno, izmišljene, pa će oni koji očekuju roman “s ključem” možda ostati djelomično razočarani jer su likovi, uključujući i lik koji se zove poput autora, nastali kroz interpretativni proces, te nemaju veze ni sa stvarnim osobama, niti sa životnim činjenicama).

Na podlozi lagane, ekstenzivne novele o uređenju stana, a time i života, u Dubrovniku kao mjestu sudara povijesti i tranzicije, normalno da se u prozno tkivo ugradio i Grad jer povijest Dubrovnika oduvijek je bila i vrlo zavodljiva, većini autora i nedoljiva. Ukratko, pomalo neočekivani debi Ivana Salečića, autora koji je već desetljećima prisutan na hrvatskoj medijskoj sceni kao urednik, kritičar i kolumnist i (su)kreator mnogih medijskih, uglavnom magazinskih, projekata.