Divna Mrdeža Antonina - Drukčiji od drugih? : nacionalni prostor u hrvatskoj književnosti

Drukčiji od drugih? : nacionalni prostor u hrvatskoj književnosti
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Disput
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532600827
ISBN10 9532600825
Godina 2009
Broj stranica 204
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga okuplja sedam autoričinih studija koje na korpusu hrvatske književnosti od renesanse do XIX. stoljeća analiziraju i propituju autopredodžbe hrvatskog etničkog/nacionalnog prostora te predodžbe o drugima i drukčijima s kojima se živjelo i pored kojih se živjelo.
Od korpusa djela hrvatske književnosti koja tematiziraju kolektivni identitet u knjizi su analizirani: hrvatski dramski tekstovi od XVI. do XIX. stoljeća, Planine Petra Zoranića, djelo J. Barakovića i I. Tomka Mrnavića, Razgovor ugodni naroda slovinskoga A. Kačića Miošića, pseudopovijesna i povijesna drama XIX. stoljeća te pučka pripovijest pseudopovijesne tematike franjevca Petra Baćića. Autorica se bavi otvorenim i implicitnim iskazima hrvatskih pisaca o njihovu skupnom identitetu, o geopolitičkoj pripadnosti njihovih zavičaja te o naravi i individualnosti njihova jezika. U knjizi se također komentiraju stavovi starijih proučavatelja hrvatske književnosti prema tim pitanjima.
Problem iskazivanja, određivanja i definiranja etniciteta i nacionalnog identiteta kako su se oni oblikovali u narativnim izvorima kompleksan je, zamršen i podliježe različitim tumačenjima. Budući da je područje hrvatskih zemalja u prošlosti regionalno pripadalo različitim državno-političkim entitetima, problem se usložnjava involviranjem u tumačenja suvremenih ideološko-političkih pretenzija drugih, susjednih naroda. Kadšto implicitno, a kadšto otvoreno, sukobljenih je mišljenja oidentitetu hrvatskih pisaca u književnopovijesnoj literaturi bilo mnogo. Stoga se autorica često zatječe u poziciji da prizove i protumači nekadašnje prijepore (najčešće između hrvatskih i srpskih, odnosno hrvatskih i talijanskih slavista) te da se opredijeli za neka stajališta ili da pokaže kako su nekadašnje rasprave proizlazile iz metodoloških nejasnoća ili su ih i same stvarale.