Mario Kolar - Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)

Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Gradska knjižnica
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789535870913
ISBN10 9535870912
Godina 2021
Broj stranica 497
Format 22 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 5,27 € Kupi

Slavko Kolar jedan je od najznačajnijih hrvatskih pisaca iz prve polovice 20. stoljeća. Najviše je ostao upamćen po svojim humorističkim i ruralnim novelama, od kojih su Breza i Svoga tijela gospodar već dugi niz godina dio školske lektire, a doživjele su i uspješne kazališne i televizijske adaptacije. 

Knjiga "Divan užas" donosi sedamdesetak različitih tekstova o Slavku Kolaru, objavljenih tijekom proteklih stotinjak godina (1917. – 2021.). Radi se o kritikama, studijama, esejima te memoarskim i ostalim zapisima koji se na različite načine dotiču pojedinih Kolarovih djela, cjelokupnog njegova opusa ili njegova života. Pritom se ne donose samo afirmativne ocjene Kolarova rada, nego i one koje su ukazivale na pojedine njegove slabosti.

Uvršteni tekstovi objavljivani su u različitim novinama, časopisima, zbornicima, leksikografskim priručnicima, autorskim knjigama i na internetu, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu – u knjigu su uvršteni prijevodi tekstova koji su o Kolaru objavljivani u Rusiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

Autori uvrštenih tekstova su književni povjesničari i sveučilišni profesori, metodičari, jezikoslovci te ostali humanisti (Ivo Hergešić, Miroslav Šicel, Reinhard Lauer, Viktor Žmegač, Krešimir Nemec...), književni kritičari (Branimir Donat, Veselko Tenžera, Velimir Visković...), kao i sami književnici (Ivan Goran Kovačić, Ivan Kušan...).

Knjiga "Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)" svjedoči da je Kolarovo djelo već više od stoljeća izazov ne samo tzv. običnim čitateljima nego i proučavateljima.

Knjigu je priredio Mario Kolar, književni povjesničar i kritičar, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.