Davor Velnić - Didaskalije : skice i pripovijetke

Didaskalije : skice i pripovijetke
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Društvo hrvatskih književnika
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532782998
ISBN10 9532782990
Godina 2019
Broj stranica 315
Format 18 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,78 € Kupi

Objavljena je nova knjiga Davora Velnića pod nazivom "Didaskalije. Skice i pripovijetke". Lakoća pisanja Davora Velnića proizlazi iz njegova intenzivnog života, brojnih putovanja i susretanja s različitim ljudima i kulturama. Cijeli njegov opus grubo se može podijeli na nekoliko većih cjelina: na eseje, esejiziranu prozu i polemičke tekstove ("Čitajući Krležu", 2001.; "U iskonu glagoljice", 2002.; "Nije namjerno", 2008.; "Krajolici zla", 2013.; "Kineski šapat", 2013.; "Dno je uvijek dublje", 2016.), na vrlo ambicioznu, čak pretencioznu prozu (zbirka priča "Otoci i sjećanja", 1998.; roman "Sveti prah", 2000.; roman "Pola suze", 2007.), te, na kraju, na prozu koja je lepršava i anegdotalna (zbirka priča "Šest od šest", 2004.). Zbirka priča "Didaskalije", njegov je najnoviji književni trag i pripada u ovu treću skupinu.

Čak je dobrim poznavateljima Velnićeva opus, ponekad je teško shvatiti razlog takve različitosti i takav raspon njegovog književnog traga. Ponekad veliki talent, u kombinaciji s vulkanskom energijom i predanosti književnom radu, može postati pomalo opterećujući u svom nastojanju da svu svoju višestranost iskaže u punom obimu. Kao kad slikar velikih, uljanih, realističnih, povijesnih kompozicija, ima potrebu da istovremeno izlaže minijaturne erotske skice. Jedno do drugog. Može biti malo zbunjujuće, no Velnić voli jednako svu svoju literarnu djecu... 

Velnićeve "Didaskalije" anegdotalna su proza, lepršava i dopadljiva, ponekad neugodno iskrena u opisivanju stvarnih ljudi i događaja. Ovim svojim pričama on vjerojatno neće steći novih prijatelja, neve čitatelje svakako, no neki usputni događaji iz njegovog života dobivaju priliku da se nađu pod jakim svjetlom, na velikoj kazališnoj pozornici. Prvi dio zbirke naslovljen "Svatko zna svoje", donosi nešto duže i složenije radove, u pravilu publicirane u književnoj periodici, a drugi "Fraške" (u značenju sitnice) inzistira na brzini i svježini književnog traga. Sam termin "Fraške" priziva i istoimenu knjigu Branka Fučića. Zbirka priča "Didaskalije" još je jedan prilog već velikom, važnom i uvjerljivom opusus Davora Velnića. Kao zbirka priča to je i prilog maloj povijesti svakodnevice, koja donosi poetičnost kroz događaje koji postaju vežni tek kroz njegovu neupitnu vještinu pripovijedanja.