Zdenka Čorkalo - Cvjetko

Cvjetko
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Matica hrvatska, Ogranak Split
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537797720
ISBN10 9537797724
Godina 2024
Broj stranica 96
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 2,97 € Kupi

Umirovljena splitska liječnica, književnica i braniteljica u Domovinskom ratu Zdenka Čorkalo u dobroj je spisateljskoj formi te zadnjih nekoliko godina objavi godišnje i po dva naslova. U izdanju splitskog ogranka Matice hrvatske upravo joj je objavljena osamnaesta knjiga - roman 'Cvjetko'. 

Tema toga kratkog romana je izbor profesora hrvatskog jezika u jednoj uglednoj gimnaziji, a profesorica Kate, publicistkinja i doktorica znanosti ni nakon trećeg pokušaja nije izabrana, nakon čega odluči napisati žalbu ravnatelju gimnazije i mjerodavnim ustanovama, te sama istražiti tko se zapravo krije iza tročlane komisije koja je već treći put odbija zaposliti. 

Kako je glavni dvojac u komisiji za izbor profesora Cvjetko i Ružica, profesorica Kate i trećeg člana simbolično floristički naziva Maslačkom u svom literarnom herbariju, a gradivo za građu njihovih psiholoških profila dojavljuje joj nećakinja Kate koja je spremačica u toj gimnaziji. Jedan od Katinih 'grijeha' za komisiju jest i to što je 'puna aforizama, mudroslovica i soli nam pamet u svakom pismenom kontaktu'.