Jadranka Pintarić - Blizine, nigdine i fritule

Blizine, nigdine i fritule
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost
Izdavač Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789535660002
ISBN10 9535660004
Godina 2011
Broj stranica 168
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Život je prekratak za loše knjige i predug za sjedenje doma. Zato se valja latiti čitanja ovog sveska i krenuti u nigdine, kamo god da noga nakani, gdje god se misao namjeri.

Kažu da smo ustrojeni za putovanje: naše se tijelo tijekom evolucije razvilo da bude prilagođeno za neprestano kretanje - mi smo vrsta kojoj je gibanje u krvi/genima. Stoga je želja za putovanjem svojstvena ljudskom biću. Usto, neophodna nam je promjena: da bismo se odmakli od vlastita svagdana i prekinuli rutinu, promotrili se u zrcalu posve drugačijih života i shvatili da se bivati može na nama nezamislive načine - zato je naš um ustrojen za nove spoznaje.

Život je prekratak da odgađate čitanje ovog sveska i predug da biste na putovanju pobjegli od sebe. Suočiti se sa sobom možete i ako ne otputujete: u nekoliko priča ove knjige za životno putovanje ne koristi se kerozin nego emocionalna i mentalna energija. Tja, baš kao što se neki dio svijeta promijeni prije nego stignemo tamo otputovati, tako se i ljudi iz naše blizine preobraze u neznane nam osobe. Dok trepneš i sletiš. Okreneš stranicu.

Život je prekratak za čekanje na pravi trenutak za čitanje knjige i za pakiranje kofera za Nigdjezemsku. To je sada! Gibanje stranicama ove knjige zadovoljava potrebu nomada za odlaskom, omogućuje osvajačima prodor u nova područja, veseli istraživače neotkrivenih prostora duše i meridijana, gasi žeđ onima koji hlepe za drukčijim iskustvima, uveseljava radoznali duh. Daruje pustolovinu, maštu, ljubav, zabavu, nadu.

Život je dovoljno dug da se s putovanja vratite domu svome, bliskima i vrućim, slasnim fritulama. Ali je prekratak da na put ne krenete s najboljim suputnikom: dobrom knjigom.

Jadranka Pintarić, urednica