Ivica Đikić - Sanjao sam slonove

Sanjao sam slonove
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Romani
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533034232
ISBN10 9533034238
Godina 2011
Broj stranica 256
Format 22 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 6,25 € Kupi

Kriminalci, emigranti, špijuni, državni odvjetnici, ratni zločinci, povratnici, političari i slonovi, svi su oni u romanu "Sanjao sam slonove" Ivica Ðikića sastavni dio panoptikuma (muzej voštanih figura, prema B. Klaiću) koji traje kroz nanose vremena i prostora  – od sedamdesetih od kraja devedesetih prošloga stoljeća i od Frankfurta do Zagreba. 

Drugi roman Ivice Ðikića (1977.) "Sanjao sam slonove" pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Ðikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički. 

Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Ðikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i  udbaši su u romanu "Sanjao sam slonove" demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.