Ivan Ićan Ramljak - Povratnik

Povratnik
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Romani
Izdavač Alfa
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531680325
ISBN10 9531680329
Godina 1994
Broj stranica 119
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,63 € Kupi

Ovo je djelo o životu, o odnosu između siromaštva i bogatstva, o tome kako se sve u životu može postići poštenim radom i trudom. Naglašava se važnost rodnoga kraja, pogotovo u oblikovanju mentaliteta ljudi, ali i u ispunjenju koje ostavlja kada svoj život možemo ostvariti u njemu. Ne veliča se novac i materijalna bogatstva, nego naprotiv, rad i skromnost.

Djelo opisuje život dječaka Apela, Jerka, od 1948. do 1970. godine. Na početku djela spominje se njegovo podrijetlo i objašnjava njegov težak tadašnji život u selu. Jerko igrom slučaja završi na brodu koji ga vodi u Marseille u Francusku. Tamo provodi nekoliko godina skidajući kožu udavima pa odlazi u Gvineju gdje se bavi sličnim poslom, ali se on i Ali osamostaljuju i pokreću svoj posao te postaju ortaci. U Gvineji doživljava nesretne trenutke i nikada ne zaboravlja rodni kraj.

Nakon 32 godine odlučuje uzeti teško zarađeni novac i vratiti se u rodno selo. Kupuje novi automobil i putuje u rodnu Hercegovinu gdje ponovno gradi kuću, ženi se Dragicom, samohranom majkom kao što je i njegova bila, prihvaća njenog sina Antuku, također mulca, za vlastitog sina i priča djeci i seljanima svoju životnu priču.

Radnja romana se neprestano izmjenjuje iz prošlosti u sadašnjost.