Mate Dolenc - Pomrčina mora

Pomrčina mora
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Romani
Izdavač Profil International
Prevoditelj Ivana Mlakar
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532008463
ISBN10 9532008462
Godina 2004
Broj stranica 229
Format 19,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Bio je starac, koji je sam u maloj motornoj barci ribario po arhipelagu i već dva mjeseca nije ulovio niti jednu ribu vrijednu spomena - čitavog vrućeg ljeta, ljeta bez kapi kiše, neprirodno toplog mora, kratke, ali za otok nezdrave najezde turista, ljeta El Nina. El Nino je proširio svoje krakove preko pola svijeta i kao usput začarao i mali otok i njegov arhipelag razasut po moru - susjedni, veći otok i nekoliko manjih, s Pupkom mora u sredini. Otoci su se kuhali u vrućoj morskoj juhi, ribe su pobjegle u hladnije dubine, u kužina-ma i konobama iza zatvorenih Škura znojili su se ljudi ubrzanog pulsa i povišenog tlaka, ili su, pak, tražili svježinu u hladu pinija, borova i grmova. Uglavnom bezuspješno; posvuda je bilo vruće, sve je kuhalo i pritiskalo, tako da bi se i bevanda u čaši začas zagrijala do nepitkosti pa je trebalo piti brzo i puno. Ponekom turistu bijele puti zavrtjelo se od toga u glavi. Dvojica su barkom otišla u ambulantu na kopno, a po jednog je došla bijela pasara - smrt. Sunce mu je zaustavilo ostarjelo srce. Vruća plinska kugla na sredini neba presjekla mu je žilu.
Bijela pasara je dolazila i po umrle otočane, jer na otoku nije bilo groblja. Vozila ih je svetom Nikoli na Muster, na Issu.
Ponekad bi se starcu pridružio dječak, mali Piacun, unuk jednih mještana. Doduše, nona i nono su mu to u zadnje vrijeme branili. Mislili su daje glupo tratiti vrijeme s nekim tko ne može ništa uloviti.