Žarko Milenić - Mrtvi kanal

Mrtvi kanal
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Romani
Izdavač Udruga građana Orion
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789539981479
ISBN10 9539981476
Godina 2005
Broj stranica 106
Format 20,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Novi roman "Mrtvi kanal" Žarka Milenića izdvaja se ne samo u njegovom romanesknom opusu već i unutar cijelog hrvatskom romanesknog korpusa po tome što je napisan u samo jednoj rečenici! Došavši do prve i posljednje točke u ovom romanu čitatelj mora reći kako je pisac uspio u svojoj namjeri,uspio u svom nimalo lakom zadatku,uspio sabiti u samo jednu rečenicu cijeli jedan roman koji se ipak čita s lakoćom i doista u jednom dahu.

Glavni lik romana je Sanjin,tridesetogodišnjak čija ispovijest uglavnom obuhvaća njegov brak za kojeg se nebi moglo reći da je uspješan.Sanjinov je cilj razotkriti tajnu svoje supruge Helge i stoga poduzima svojevrsnu privatnu istragu.Tako će neki čitatelji za ovaj roman reći da je kriminalistički no on je više od toga i prelazi granice koje nameće taj literarni žanr.

Kao i u prethodnim romanima Milenić umeće niz humoristićnih epizoda.I ovdje satirički progovara o našoj stvarnosti.Ali više nego do sada Milenić je sklon eksperimentiranju,igri riječima,istražuje mogućnosti jezika,izmišlja nove riječi i kovanice ali ipak ostaje čitljiv i zanimljiv.