Ivo Šperanda - Mjestance jedno puno draži 2: Hilferding i Neda u žutim cipelama

Mjestance jedno puno draži 2: Hilferding i Neda u žutim cipelama
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Romani
Izdavač Vlastita naklada
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789539591524
ISBN10 953959152X
Godina 2008
Broj stranica 205
Format 21,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 1,49 € Kupi

2 : Hilferding i Neda u žutim cipelama

 

Roman 'Mjestance jedno puno draži' zahtjevna je rekonstrukcija jednog vremena,razdoblja obilježenog ljudskim stradanjima, nesretnim sudbinama i ideološkim okvirom koji natkriljuje svaku pojedinačnost i uskraćuje pravo na razliku. Parafraza Krležina stava da se 'iz ozbiljnih stvari oko patriotizma rađa retorika gluposti i kriminala' zadobiva u romanu vrlo različita značenja, jer pripovjedač gradi cijelu mrežu različitih (privatnih, javnih, službenih,skrivenih, političkih) odnosa i povijest nijednoga lika nije zatvorena ili izolirana.
 
Roman je iznimno zanimljiv, vrijedan i izmiče aktualnoj književnoj praksi da se o ozbiljnom nerijetko ne govori dovoljno pripovjedački pouzdano i da se složenoj strukturi povijesnoga i njegove svakodnevice ne odgovori jednako upitno i sa sumnjom.

Drugi dio romana u četiri dijela "Mjestance jedno puno draži". Gradeći roman na zahtijevnoj povijesno-političkoj osnovi, autor istražuje prilike koje su mnogim osobama i obiteljima obilježile život. Slijedom toga, autor kroz tridesetak godina prati priču o Nedi Podgojski i Josipu Hilferdingu, a započinje nestabilnom 1945. godinom u Zagrebu, te pokazuje da nijedna individualna priča nije jača od univezalnog stradanja u okviru jedne ideologije.