Vedran Buble - Kaverna

Kaverna
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Povijesni i ratni romani
Izdavač Durieux
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531884488
ISBN10 953188448X
Godina 2017
Broj stranica 239
Format 20 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 1,96 € Kupi

Jesen je 1942., mještani sela Gata u omiškom zaleđu na nalog partizana ruše cestu koja talijanskim fašistima služi za opskrbu. Okupatori šalju zloglasnu četničku jedinicu u osvetnički pohod na nenaoružane seljane. Tog dana, 1. listopada, na zvjerski način ubijeno je 79 žitelja Gata. Među rijetkima koji su preživjeli pokolj bila je i mala Elza. Pronašli su je gotovo na samrti i nakon nekoliko mjeseci bolničke njege smjestili u obližnje sirotište. Život u domu normalan je i uređen koliko je to moguće u ratnom kaosu. Elza se ubrzo nađe na meti dvojice nasilnika, a uobičajena dječja podmetanja i smicalice polako se otimaju kontroli i prerastaju u brutalnu borbu na život i smrt.
Debitantski roman Vedrana Buble eksplozivna je mješavina stvarnosti i fikcije. Iz obiteljskih pripovijesti i sudbina te svjedočanstva onih koji su preživjeli užas fašističkog terora u omiškom zaleđu izrasla je Kaverna, priča o jednoj nevjerojatnoj djevojčici i odrastanju prepunom ožiljaka.

Vedran Buble rođen je u Splitu 1983. godine. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti 2007. Njegova kratka priča Crvotočina ušla je među 20 finalista na Europskom festivalu kratke priče 2016., a iste je godine »It smells like Christmas« izabrana među osam najboljih i tiskana u zbirci »Iskopane priče 2«, urednika Zorana Antičevića. Godine 2015. posjetio je sve zemlje Južne Amerike, a svoje doživljaje zabilježio je u serijalu putopisa za portal Lupiga.hr. Krajem 2015. i početkom 2016. provodi pet mjeseci u jugoistočnoj Aziji. Doživljaje s Filipina, Vijetnama, Kambodže, Malezije i Indije opisao je za Index.hr, u serijalu putopisa pod nazivom »Azijski šund«. Putopisi Vijetnam i Kambodža proglašeni su od strane Hrvatskog kluba putnika za tri najbolja u Hrvatskoj u 2015. godini. Radi kao kolumnist na portalu Index.hr.