Tomislav Šutalo - Pjesme i usputne misli

Pjesme i usputne misli
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Poezija
Izdavač Ceres
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532670295
ISBN10 9532670297
Godina 2010
Broj stranica 115
Format 20,5 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Tomislav Šutalo (1950.) ovom se knjigom želio oglasiti kao pjesnik neupitne domovinske senzibilnosti. Knjiga sadrži pjesme raznolike inspiracije i nejednakog pjesničkog dosega. Autor je stavio na papir najljepše stihove onda kada je pisao o sebi samom, svome djetinjstvu, svome hodu kroz život kad je skupljao životna iskustva. U tim pjesmama prevladavaju sjećanja na ljude s kojima je bio vezan istinskim prijateljstvom.

Važan dio knjige Pjesme i usputne misli (podijeljene u četiri dijela), čine angažirane pjesme u koje je Šutalo, na izravan način, utkao svoje neslaganje s onima koji su ovu zemlju doveli na sam rub propasti u duhovnom i materijalnom smislu. Hrvatski narod se borio s velikim teškoćama pod tisućugodišnjim jarmom tuđinskih vlasti i u tom teškom i dugačkom razdoblju znao je očuvati svoju plemenitost i sve svoje pozitivne moralne vrline. To nikad nije bilo upitno! – poruka je ove knjige.
Ustoličenjem hrvatske samostalne i nezavisne Države, otvaraju se vrata procvatu i dominaciji nemorala, kriminala, bijede i elementarnog siromaštva u hrvatskome društvu, umjesto duhovnog napretka, rada, reda i svekolikog blagostanja. Autor vrlo plastično i uvjerljivo slaže u stihove sve te nove negativne pojavnosti i nakaradnosti što kod čitatelja s opravdanjem izaziva revolt i osjećaje protivljenja. S druge strane, u mnogim pjesmama, prisutan je autorov žal za propadanjem i potpunim iščezavanjem hrvatskoga iskonskog ponosa i prkosa. Pjesme u ovoj knjizi istinski su i bolan autorov krik i oštar protest protiv svih onih koji su hrvatsku zemlju doveli u nepodnošljivo i ponižavajuće stanje duhovne i materijalne bijede.