Nikola Mate Roščić - Apologia asinaria

Apologia asinaria
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Hrvatska književnost - Eseji
Izdavač Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić"
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536163977
ISBN10 9536163977
Godina 2008
Broj stranica 146
Format 21 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 4,39 € Kupi

Apologia asinaria : pohvalno slovo o najboljem tovaru svih vremena iliti Obrana teškoga magarećeg žitka

Knjiga poznatoga teologa i propovjednika fra Nikole Mate Roščića »Apologia asinaria - Pohvalno slovo o najboljem tovaru svih vremena iliti Obrana teškog magarećeg žitka« zajedničko je izdanje Gradske knjižnice Jurja Šižgorića i samostana sv. Frane.
Predstavljena knjiga moderni je apokrif, svojevrsni roman o najboljem tovaru svih vremena, a to je Isusov tovar kojemu je autor dao ime Niko. Autor je kratke biblijske podatke nadopunio svojim slobodnim opisima.
Osim podataka i opisa tovara knjiga donosi nekoliko primjera iz svjetski poznate literature koja govori o magarcima. Autor se osvrnuo na djela Cervantesa, Dostojevskoga, Orwella i drugih klasika književnosti.
Pogovor knjige nudi ključ za razumijevanje i opravdanje djela. Naime, autor je, na sebi svojstven način, naglasio kako govor o magarcu treba shvatiti kao metaforu, po kojoj bi se svaki svećenik mogao shvatiti kao svojevrsni »Isusov magarac«, jer unatoč svim ljudskim slabostima, oporosti karaktera i svega drugoga, ipak uvijek vjerno služi svoga Gospodara.