Montague Rhodes James - Priče o drevnim duhovima

Priče o drevnim duhovima
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Horror
Izdavač Zagrebačka naklada
Prevoditelj Vida Lapaine
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532521917
ISBN10 9532521917
Godina 2016
Broj stranica 271
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Zbirka od osam priča o drevnim duhovima jednog od najznačajnijih pisaca horora prvi put je objavljena 1904. godine. Od tada do danas mnoga autorova djela su poslužila kao predložak za kazališne predstave ili su ekranizirana. Autor je bio paleograf i stručnjak za srednjovjekovne rukopise tako da su motivi iz tog područja sastavni dio priča koje zastrašuju na suptilan način.

U "Pričama" raspoloženje i atmosfera su na prvom mjestu pa će mnogi njegovi suvremenici o ovoj Jamesovoj ponajboljoj zbirci kratkih priča pisati kao o suzdržanoj engleskoj verziji Edgara Allana Poea. Sve je prigušeno, užas je rijetko eksplicitan, strava leži u moći sugestije i slutnje. Situacije su uglavnom vrlo obične, radnja teče sporo, a autor gradi napestost korak po korak.

Protagonist priča je većinom neki znanstvenik, a radnja smještena u ruralne predjele, pljesnjive stare knjižnice ili crkve. To uljuljkuje čitatelja u lažni osjećaj sigurnosti, pa je samim time još više naglašen užas nadnaravnih sila koje su neizbježno obilježje Jamesovih priča. Zanimljiv je način na koji nam pisac baca novo svjetlo na svijet duhova i oslobađa užase svijeta neživih potpuno izbjegavajući Lovecraftovski pristup istoj temi, te ga ponekad čineći i smiješnim.