Joseph Kanon - Dobri Nijemac

Dobri Nijemac
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Horror
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Valentina Valent
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532201291
ISBN10 9532201297
Godina 2004
Broj stranica 530
Format 24 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 5,63 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 4,50 € Kupi

Drugi svjetski rat napokon je gotov. Nakon godina čekanja nekadašnji CBS-ov dopisnik iz Berlina, Jake Geismar, vraća se kako bi izvještavao o tijeku Postdamske mirovne konferencije. No njegovi razlozi za povratak u grad ruševina više su osobne prirode. Negdje među stotinama tisuća izgladnjelih i poraženih stanovnika Berlina možda je preživjela i Lena, njegova predratna ljubavnica, žena drugoga čovjeka. 
No tajanstveno ubojstvo američkog vojnika potaknut će njegov novinarski instinkt i poslati ga u potjeru za pričom koja će iz obrata u obrat postajati sve intrigantnija. 
U mračnom talogu okupiranog grada, u kojem u jednakoj mjeri vlada crna burza kao i već suprotstavljene savezničke trupe, Jake će shvatiti da je novi rat već počeo, tu među ruševinama njemačke prijestolnice, gdje špijuni obiju strana ne gube vrijeme da u općem kaosu uklone sve one koji im smetaju. Jakea posebno. 

Joseph Kanon inače je urednik u izdavačkoj kući, a njegov ga je prvi roman Los Alamos katapultirao u rijetko naseljenu orbitu vrsnih pisaca špijunskih romana. Dobri Nijemac je kao povijesni roman izuzetno dobro oslikao jedno malo poznato razdoblje završetka II. svjetskog rata, a pritom je i špijunski triler začinjen efektnom ljubavnom pričom i sjajnom karakterizacijom glavnog ženskog lika koji izrasta u istinsku heroinu. 
U prijevodu Valentine Valent i s ilustracijom Svjetlana Junakovića roman Dobri Nijemac prvorazredan je povratak Josepha Kanona na literarnu scenu.