Moliere - Izabrane komedije: Tartuffe, Mizantrop

Izabrane komedije: Tartuffe, Mizantrop
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Francuska književnost
Izdavač Globus
Prevoditelj Slavko Ježić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537160883
ISBN10 9537160882
Godina 2005
Broj stranica 207
Format 20,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 27,00 Kn (3,58 €) Kupi
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 22,50 Kn (2,99 €) Kupi

“Škrtac” je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih Molièreovih komedija. Ona je kao djelo sam vrh svjetskog dramskog stvaralaštva te inspiracija mnogim drugim dramatičarima.

Tema i glavni izvor ideje koji se obrađuje u ovom djelu je glavna bolest čovječanstva još od pamtivijeka, a to su škrtost i pohlepa. O temi škrtosti može se raspravljati u kontekstu svih društvenih slojeva i svih vremenskih razdoblja, jer škrtost je mana vezana za ljudski rod. Upravo zato je bila i biti će predmet ismijavanja onih društvenih slojeva koji nemaju velika bogatstva pa s jedne strane razumiju opsjednutost novcem dok ga ima, a s druge smatraju da bi ga oni pametnije koristili.

Glavni lik ovog djela, Harpagon, predstavlja figuru koja je oličenje gramzljiva škrca, sebičnjaka i tipičnog lihvara svog doba. On ne preza ni pred čim, pa ni pred Bogom u svojoj bešćutnosti, okrutnosti i sumnjivosti čak i prema svojoj djeci. U ovoj komediji autor na sve moguće načine ismijava Harpagonove poroke koji već polako graniče s paranojom.