Moliere - Izabrane komedije: Tartuffe, Mizantrop

Izabrane komedije: Tartuffe, Mizantrop
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Francuska književnost
Izdavač Globus
Prevoditelj Slavko Ježić
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537160883
ISBN10 9537160882
Godina 2005
Broj stranica 207
Format 20,5 cm
Obavijest 27,00
knjiga nije dostupna Obavijesti me

“Škrtac” je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih Molièreovih komedija. Ona je kao djelo sam vrh svjetskog dramskog stvaralaštva te inspiracija mnogim drugim dramatičarima.

Tema i glavni izvor ideje koji se obrađuje u ovom djelu je glavna bolest čovječanstva još od pamtivijeka, a to su škrtost i pohlepa. O temi škrtosti može se raspravljati u kontekstu svih društvenih slojeva i svih vremenskih razdoblja, jer škrtost je mana vezana za ljudski rod. Upravo zato je bila i biti će predmet ismijavanja onih društvenih slojeva koji nemaju velika bogatstva pa s jedne strane razumiju opsjednutost novcem dok ga ima, a s druge smatraju da bi ga oni pametnije koristili.

Glavni lik ovog djela, Harpagon, predstavlja figuru koja je oličenje gramzljiva škrca, sebičnjaka i tipičnog lihvara svog doba. On ne preza ni pred čim, pa ni pred Bogom u svojoj bešćutnosti, okrutnosti i sumnjivosti čak i prema svojoj djeci. U ovoj komediji autor na sve moguće načine ismijava Harpagonove poroke koji već polako graniče s paranojom.