Filip David - San o ljubavi i smrti

San o ljubavi i smrti
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Fantazija i Fantastika
Izdavač Fraktura
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532660470
ISBN10 953266047X
Godina 2008
Broj stranica 190
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

San o ljubavi i smrti, novi roman Filipa Davida, magična je knjiga, diptih sastavljen od Kratkog romana o ljubavi i Kratkog romana o umiranju.

Kratak roman o ljubavi govori o mladome židovskom učenjaku Jakovu kojega u snovima opčinjava djevojka, njegova savršena druga polovica, te on tragajući za njom kroz svjetove živih i mrtvih, prolazi krajolicima istočne Europe, družeći se s ljudima i demonima, da bi se na koncu sjedinio s njom u tajanstvenom obredu posmrtnog vjenčanja.

Kratak roman o umiranju prati čudesnu i čudnovatu sudbinu autista Erika Vajsa rođenog 31. listopada 1933., koji biva zatvoren u nacističku ustanovu za proučavanje paranormalnih fenomena, nakon rata završava u ludnici i naposljetku 1993. na metaforičnom i stvarnom brodu luđaka.

U oba kratka romana zrcale se i prepleću religijsko, mistično, onostrano, ?lozofsko i povijesno iskustvo, a fantastično i realno prožimaju se na sasvim nov način. Magijska snaga Davidovih rečenica, istodobno jednostavnih i natopljenih erudicijom, s mnogo simbolike govori o najvećim pitanjima čovjekova postojanja, ljubavi i smrti. Romanom San o ljubavi i smrti Filip David daje čitatelju jednu od najljepših književnih poslastica u kojoj je na malo stranica i bez velikih riječi ostvario još jedan antologijski roman. 

"Najveći domet Davidove knjige bit će ta neprekidna igra između stvarnog i nestvarnog, između sna i jave, između živog i mrtvog, između fantastike i stvar­nosti - stvarnosti koja nikada nije tako strašna kao kada čitatelj na kra­ju romana shvati da jedina njegova utjeha - “radilo se o fantastici” - zapravo i nije bila nikakva utjeha. Fantastično je bilo stvarno, a stvarno je bilo strašno."
Mića Vujičić, Politika 

"Filip David potvrđuje se Snom o ljubavi i smrti kao majstor pripovijedanja, suvereni poznavatelj književnog naslijeđa iz kojeg sabire formule i postupke koje prilagođava vlastitom rukopisu i koristi se njima u skladu sa svojim zamislima, podjednako vješto baratajući starim i modernim modelima, koji se, vođeni njegovim perom, kombiniraju stvarajući ne namah očigledne, ali jake i pune značenjske komplekse koje čitatelj mislima istražuje još dugo pošto je sklopio korice knjige."
Ivan Radosavljević, Beogradski književni časopis 

"Dvanaestogodišnje čekanje na novu proznu knjigu Filipa Davida u potpunosti se isplatilo. Ne samo da su čitate­lji dobili dva romana u jednom već je San o ljubavi i smrti sigurno jedna od naj­boljih knjiga koja se u ovdašnjoj knji­ževnosti pojavila u posljednjih nekoliko godina. Židovski misticizam, knji­ževnost na jidišu, šekspirovska atmo­sfera, tomasovski hrabra forma sa­mo su neke od odlika koje izdižu Da­vi­dov roman visoko iznad uobičajenog prosjeka."
Vladimir Arsenijević, Danas