Philip Pullman - Polarno svjetlo 1: Zlatni kompas

Polarno svjetlo 1: Zlatni kompas
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Fantazija i Fantastika
Izdavač Sysprint
Prevoditelj Snježana Husić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532321784
ISBN10 9532321780
Godina 2007
Broj stranica 329
Format 23 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 13,74 € Kupi

U prvom romanu trilogije pratimo doživljaje djevojčice Lyre, koja živi u svijetu uvelike nalik našem, ali po mnogočemu i različitom: između ostaloga, ljudi tamo imaju daemone, životne suputnike u životinjskom obliku, a znanstvenici su otkrili i tajanstveni Prah, koji naročito privlače ljudska bića, posebice odrasli.

Lyra sa svojim daemonom, uz pomoć rijetke sprave koja odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem kojega su oteli tajanstveni Proždrljivci. Ta će je potraga odvesti u polarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, kraljica Serafina Pekkala sa svojim vješticama sa sjevera te prognani kralj oklopljenih medvjeda.

"Polarno svjetlo" prvi je dio pripovijesti u tri sveska. Radnja prvog sveska odvija se u svijetu poput našeg, iako po mnogočemu različitom. Radnja drugog sveska odvija se u svijetu kakav poznajemo. Radnja trećeg sveska kretat će se među svjetovima. 



Napomena: 
Riječ daemon, koja se pojavljuje u cijeloj knjizi, valja izgovarati kao "dae-mon", a u ženskom rodu daemona se izgovara kao "daemona". Naime, ženski likovi pojavljuju se u pratnji daemona, a muški likovi, obrnuto, u pratnji daemone.