Agota Kristof - Velika bilježnica / Dokaz / Treća laž : trilogija o blizancima

Velika bilježnica / Dokaz / Treća laž : trilogija o blizancima
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Europska književnost
Izdavač Novel media
Prevoditelj Saša Sirovec, Zlatko Wurzberg
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533050249
ISBN10 9533050241
Godina 2009
Broj stranica 470
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Trilogija Agote Kristof drska je i zadivljujuća pripovijest o Clausu i Lucasu, blizancima zatočenima u vlastitoj zrcalnoj povezanosti, ali i rastrgnutima suprotnim silama povijesti i vremena. Oni postaju alegorijski prikaz razdvojene "braće" diljem Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Postmoderna saga Agote Kristof počinje "Velikom bilježnicom" u kojoj su blizanci još uvijek djeca izgubljena u svijetu bajkovite okrutnosti, djeca koja se svim raspoloživim sredstvima bore kako bi preživjela u zemlji između Okupatora i Osloboditelja. 

U "Dokazu" Lucas pokušava dokazati svoj identitet i postojanje nestaloga brata. Završni dio trilogije, "Treća laž", kompleksan je i mučan portret o uzvišenosti i izopačenosti ljudskog srca, koji se čita i kao parabola o Istočnoj i Zapadnoj Europi ispričana kroz priču o propitivanju identiteta. 

Pisani ogoljenim stilom i jednostavnim rečenicama ovi nam romani pružaju čitavu paletu snažnih i nabijenih osjećaja - boli, srama, ljubavi, gađenja, nježnosti, okrutnosti, divljenja, izgubljenosti i ponosa. Čitani zasebno, posjeduju čudesnu razumljivost svijeta u kojem živimo; čitani slijedom u trilogiji, istine i laži umnažaju se u vrtoglavi koloplet sumnji u svijet u koji smo vjerovali, no i u jednom i u drugom slučaju nude jedinstvenu i nezaboravnu čitateljsku avanturu. 

Trilogija Agote Kristof, jedne od najkontroverznijih i najosebujnijih autorica suvremene europske književnosti, objavljena je na hrvatskom jeziku na 20. obljetnicu pada Berlinskoga zida, tog simbola 45-godišnje podijeljenosti Europe čije su posljedice utjecale na generacije ljudi, a koje osjećamo i mi danas. 

Ona svjedoči o tom vremenu - o cijeloj jednoj povijesti krvave Europe, od Drugog svjetskog rata, preko zatvaranja granica i Hladnog rata, do pada Željezne zavjese i onoga što je uslijedilo nakon toga, ali prikazujući je kroz presjek jedne intime, jedne boli i izgubljenosti čovjeka, pojedinca koji je tu povijest upio i nosio u sebi. 

Na naslovnici se nalazi slika poljskog umjetnika Borisa Zaborova "Face à Face" naslikana na ostacima Berlinskoga zida, a izložena ove godine u Palais Royalu u Parizu povodom 20. obljetnice pada Zida.