Irena Dousková - Ponosni Budi

Ponosni Budi
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Europska književnost
Izdavač Hena Com
Prevoditelj Renata Kuchar
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532591422
ISBN10 9532591427
Godina 2016
Broj stranica 228
Format 23 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 3,78 € Kupi

Helena Freisteinová je hrabra i bistra, ali neiskvarena i naivna osnovnoškolka, učenica drugog razreda koja svijet oko sebe, kako onaj dječji tako i onaj odraslih, promatra pažljivo pokušavajući ga što bolje razumjeti. Život joj nije nimalo jednostavan ni lak, ali ona se nekako nosi s tim. U tome joj pomaže njezin uzor i junak – ponosni, hrabri i ustrajni Budi. On joj daje snagu ipoticaj da prebrodi sve ono što je zbunjuje i tišti: zadirkivanje vršnjaka u školi, obiteljske nesuglasice i svađe, stanje u kazalištu, jer majka i očuh su joj glumci, te cijeli niz drugih joj nerazumljivih i čudnih stvari iz svijeta odraslih. 

Znatiželjan dječji um susreće se s proklamacijom slobode u umjetnosti i van nje, s razgovorima o politici, ljubavnim odnosima, bolesti i smrti, od čega dosta toga ne razumije – što njezinim zaključcima i duhovitim zapažanjima daje poseban šarm. U njezinom se otvorenom i naivnom iskazu, međutim, naziru i puno ozbiljnije i dublje stvari – bolno realističan život druge polovice 20. st., poglavito traumatičnih 70-ih godina u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Taj spoj dječje naivnosti i trpke, bolne stvarnosti ima za rezultat toplu, duhovitu, ali i tugaljivu priču sa snažnom porukom.

Ponosni Budi nezaobilazni je češki roman čija je dramatizacija rezultirala sada već kultnom predstavom koja cijeli niz godina ne silazi s kazališnih dasaka.