Niall Griffiths - Seljačina

Seljačina
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Engleska književnost
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj Borivoj Radaković
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532012217
ISBN10 9532012214
Godina 2002
Broj stranica 202
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 2,97 € Kupi

Roman “Seljačina” ( u originalu Sheepshagger, prvi puta objavljen 2001.) velškog pisca Nialla Griffithsa, smješten u surove i idilične pejzaže zapadnog Walesa , svojevrsna je fragmentalizirana i netipična biografija nevinog nasilnika, imenom Ianto, u kojoj autor istražuje arhetipske strahove i opsesije, psihičke pa čak i fizičke muke glavnog lika.

U neobičnoj kombinaciji ruralnih i hiperurbanih motiva, te sudara primordijalne svijesti i hightech civilizacije, Griffiths je napisao povremeno brutalnu prozu, roman premrežen nezaboravnim crnohumornim dijalozima, ali i društvenom, gospodarskom i političkom analizom položaja Walesa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako očigledno inspiriran romanima Irvinea Welsha i Jamesa Kelmana, Griffiths je u ovom, duboko uznemirujućem romanu zahvatio i dublje reference, u rasponu od Starog zavjeta, Blakea i Faulknera pa sve do Cormaca McCarthyja.

Rezultat je roman nesvakidašnje okrutnosti i epske liričnosti, a hrvatski ga čitatelji imaju priliku čitati u svježem i duhovitom prijevodu Borivoja Radakovića.