Slavoj Žižek - Antigona

Antigona
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Drama
Izdavač Fraktura
Prevoditelj Patricija Vodopija
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532666922
ISBN10 9532666923
Godina 2015
Broj stranica 96
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kada je u suradnji s Filozofskim teatrom HNK-a u Zagrebu Slavoj Žižek, najopasniji filozof Zapada, odlučio napisati svoju prvu dramu, izabrao je onu koja je oduvijek privlačila filozofe – Sofoklovu Antigonu. Antigona je kao tragična figura koja se odupire pravilima ne samo duboko utkana u kanon svjetske književnosti i misli već je i sigurno uz Bibliju, Ilijadu i Odiseju jedan od onih temeljnih tekstova bez kojega nema ni zapadne kulture i misli.

Mnogim je filozofima, uključujući Platona, Hegela i Kierke­gaarda, Antigona bila iznimno važna u njihovim inter­pretacijama i razmišljanjima, no samo se Žižek usudio reinterpretirati Sofokla, i to napisavši novu dramu. 
Antigona Slavoja Žižeka politička je drama par exce­llence koja itekako govori o poziciji junaka, junakinje, ali još više i mase, Zbora, koja može uzeti stvari u svoje ruke. S mnogo suptilnoga hu­mora, razarajući mitove te raz­bijajući i iznova pišući kanonsko djelo svjetske književnosti, Sla­voj Žižek pokazuje da je i dalje zaigrani dječak, spreman pokazati sebi i svi­je­­tu da uvijek postoji drugi i drugačiji način, a ponekad i više njih.
“Divlji mislilac pomaže nam da se probudimo iz svojih snova i da vidimo noćnu moru svoga vremena... On je stoga jedan od posljednjih velikih realista.”
— Cornelius Janzen, 3sat