Dominik Barta - Sa sela

Sa sela
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Beletristika
Izdavač Leykam international
Prevoditelj Igor Crnković
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533401416
ISBN10 9533401419
Godina 2022
Broj stranica 196
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 12,77 € Kupi

"Sa sela" (Vom Land, 2020.) obiteljski je, provincijski i politički roman. Sve počinje bolešću koja se može iščitati kao stav odbijanja. Theresa je supruga utjecajnog farmera na još uvijek uspješnoj farmi u plodnoj dolini u Gornjoj Austriji, gdje je strukturna promjena već ostavila vidljive tragove: stare se farme ruše i zamjenjuju obiteljskim kućama, prihodi od poljoprivrede opadaju, obitelji se neizbježno raspadaju. Kad Theresa iznenada neobjašnjivo oboli, prestane govoriti i svakodnevno funkcionirati, cijeloj obitelji izmiče se tlo pod nogama.

Njezina odrasla djeca prisiljena su se okupiti i napokon ponovno iskreno razgovarati. Kći Rosalie još uvijek žudi biti voljena od svoga notorno nevjerna supruga; sin Max pripada "pokretu" kao homofobni i ksenofobni biznismen, agitira protiv izbjegličkog doma, a treći je sin učitelj koji je, obilježen kao drukčiji, odavno pobjegao u grad.

Theresa je tragična figura romana, žena koja je oduvijek činila sve što se od nje namjeravalo i očekivalo, ali koja više nije voljna prihvaćati svoju sudbinu. Njezin suprug Erwin mora naučiti kako prihvatiti pomoć i osjećaje. Iz uskih seoskih okvira njihov se dvanaestogodišnji unuk Daniel povlači u šumu kako bi zaštitio svoga jedinog pravog prijatelja, četiri godine starijeg, ratom traumatiziranog sirijskog izbjeglicu Totija s kojim gradi kućicu na drvetu. Ali Theresa i dalje šuti, ne pronalazi riječi kao ni načina da iznova bude ono što svi od nje očekuju…


Ovaj tekst probija se kroz hladnoću našeg vremena i otkriva što smo mi u svojoj srži: bića duboko oštećena životom u koji smo bačeni a da nas ništa nisu pitali.
Katja Gasser, ORF