Ali Smith - Jesen

Jesen
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Beletristika
Izdavač Vuković & Runjić
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532862188
ISBN10 9532862188
Godina 2019
Broj stranica 241
Format 21,5 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 12,50 € Kupi

Jesen 2016. Platonskom prijateljstvu stogodišnjeg Daniela i tridesetogodišnje Elisabeth bliži se prirodni kraj. Uspomene se prelijevaju preko pogleda na neizvjesnu budućnost, fikcija prepliće sa stvarnim životom Pauline Boty, zaboravljene i ponovno otkrivene pionirke pop-arta. U Velikoj Britaniji nakon breksitskog referenduma vlada tjeskoba. A svime – romanom, životom, poviješću – vlada vrijeme: dijalog nepovratne prolaznosti i vječnoga kruga zrenja, starenja, umiranja i obnove, jedina i paradoksalna stalnica svijeta u kojem živimo.
Pjesnički i meditativan, aktualan i svevremenski, nježno satiričan i jezično bravurozan, prvi dio tetralogije Godišnja doba Ali Smith početak je tihe revolucije u shvaćanju forme romana. Jesen je konkurirala za nagradu Gordon Burn i ušla u finale izbora za nagradu Man Booker. Među knjige godine uvrstili su je New York Times, Washington Post, NPR, Financial Times, Guardian i Kirkus Reviews.

Tridesetdvogodišnja Elisabeth provodi sate uz bolnički krevet svog susjeda i prijatelja, stogodišnjeg Daniela. Njihovo prijateljstvo započelo je kad je kao osmogodišnja djevojčica za domaću zadaću trebala napisati sastavak o prvom susjedu nakon čega Daniel postaje njen mudri učitelj i čuvar. Njihova priča ispresijeca se s događajima neposredno nakon objave rezultata referenduma za Brexit i stvarnim životom prve pop-art umjetnice Velike Britanije Pauline Boty čija dijela ponovo postaju vrednovana trideset godina nakon njezine smrti.