Anne Tyler - Vježbe disanja

Vježbe disanja
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Američka književnost
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj Divina Marion
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531739610
ISBN10 9531739617
Godina 1998
Broj stranica 360
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Vježbe disanja" roman je o životu dvoje supružnika koje vrijeme neizbježno "gazi". Iru i Maggie Moran upoznajemo i pratimo kroz jedan dan koji provode - u automobilu. Putujući na pogreb obiteljskog prijatelja, "otkrivaju" nam se u svojem svakodnevnom izdanju. Nakon 28 godina braka nisu najzanimljiviji par na svijetu, vrlo često ne shvaćaju postupke i razmišljanja onog drugog i, što je najizraženije, Maggie i Ira su osobe potpuno različitih karaktera. Osim što ih svakog upoznajemo iz njihove vlastite perspektive, zanimljivije je ono upoznavanje junaka kroz "oči" drugog lika. 

Maggie je vrckava, simpatična ženica koja svijet promatra kroz ružičaste naočale. U "Maggielandu" sve priče moraju završiti sretno, bez obzira na to imaju li uopće potencijala za happy end. Ona će se svim silama potruditi izmijeniti ono što joj nije po volji, a što je neizbježno i jasno kao dan. Glavnu riječ, uz idealizam i dobre namjere, vodi njena nepredvidivost koja na trenutke zna prilično živcirati njena supruga te čitatelja također.

S druge strane je Ira, Maggien suprug, staložen, samozatajan i jednostavan. Najčešće ne razumije impulzivne poteze svoje supruge, no u većini slučajeva "pregrize jezik" zbog mira u kući.