Horace McCoy - I konje ubijaju, zar ne?

I konje ubijaju, zar ne?
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Američka književnost
Izdavač Šareni dućan
Prevoditelj Slobodan Drenovac
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536683857
ISBN10 9536683857
Godina 2008
Broj stranica 156
Format 19 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Američki kritičari su 1935. godine puni hvale popratili objavljivanje romana-prvijenca Horacea McCoya “I konje ubijaju, zar ne?”. Roman je bio veoma cijenjen i u Francuskoj, u krugovima umjetničke i književne avangarde, osobito među egzistencijalistima – Sartre i Simon de Beauvoir veličali su ga kao proboj i dolazak egzistencijalističkog romana iz Amerike, a autora svrstavali uz bok Hemingwayu i Faulkneru.

Danas je u percepciji većine zasigurno poznatija filmska verzija Sydneya Pollacka iz 1969., koja je nešto blaža od samog predloška. U njemu autor na gotovo uznemirujuće hladan, ali brutalan način opisuje jedan plesni maraton koji postaje metafora za neumoljivo okrutno djelovanje kapitalističkog sustava u ekonomskoj krizi. Sličnih nehumanih maratona, falabogu, danas više nema, iako su 30-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme velike ekonomske krize u Americi, bili vrlo popularni – znali su trajati tjednima a siroti natjecatelji bili su prisiljeni izbezumljeno plesati stotine sati, iscrpljujući se do krajnjih granica, ne bi li osvojili nagradu i tako bar privremeno pobjegli iz okruženja beznađa i bezizlazja. 

Plesnih maratona više nema, ali smo u duhu vremena, valjda, dobili pomodnu, »genetski modificiranu«, varijantu u obliku eliminacijskih »reality« tv programa gdje se publika, kao i nekad na maratonima, zabavlja promatrajući tuđu bijedu i nadu...