BABBITT

BABBITT
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Američka književnost
Izdavač -
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532450491
ISBN10 9532450491
Godina 2010
Broj stranica 385
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 19,91 € (150,01 Kn) Kupi

Babbitt je izvrsna satira Sinclaira Lewisa o američkom društvu i načinu života američke srednje klase u ranim godinama dvadesetog stoljeća, između dva svjetska rata. Radnja se odvija u fiktivnom gradu Zenitu i, u potpunosti, preko glavnog junaka Georgea F. Babbitta, partnera u uspješnoj agenciji za nekretnine. Babbitt postaje nesretan zbog monotonog, neispunjenog života, obilježenog ritualima i statusnim simbolima, te pokušava iznova pronaći svoje ideale ne pristajući na kompromise. Međutim, onog trenutka kada se prestaje uklapati u okolinu, gubi podršku prijatelja, obitelji i poslovnih partnera. Tu Babbitt gubi hrabrost i vraća se prijašnjem načinu života, shvativši da ipak ne želi izgubiti sve ono što tako duboko prezire. Babbitt uviđa kako je za njega prekasno i zahvalno prihvaća drugu priliku koju mu društvo pruža, svjestan da je to jedini način na koji zna i može živjeti. Ali mijenja stav prema sinu, potiče ga da slijedi svoje snove i ne podliježe pritiscima okoline.
Babbitt je duhovita priča o normama ponašanja i iskrivljenim vrijednostima američke srednje klase dvadesetih godina prošlog stoljeća. To je priča o potrošačkom društvu, potpuno otuđenom, satkanom od rituala i pravila, priča o bezosjećajnim i agresivnim ljudima motiviranim isključivo novcem i društvenim statusom.
Kritika društva koja se proteže kroz Babbitta, iako napisana prije gotovo stotinu godina i za tadašnje američko društvo, vrlo lako je primjenjiva i na naše današnje društvo.