Julia Heaberlin - Crnooke Suzane

Crnooke Suzane
Žanr Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Američka književnost - Psihološki triler
Izdavač Znanje
Prevoditelj Sabine Marić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533436548
ISBN10 9533436549
Godina 2018
Broj stranica 376
Format 19 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 1,58 € Kupi
Prodajna cijena (Dobro stanje) 1,26 € Kupi

“Nedostaju trideset i dva sata mog života. Moja najbolja prijateljica Lydia kaže da te sate zamislim kao staru odjeću na dnu mračnog ormara. Da zatvorim oči. Da otvorim vrata. Da prekopam stvari. Da tražim. Onih koje se sjećam, radije ne bih. Četiriju pjega. Očiju koje nisu crne nego plave, širom otvorenih , nekoliko centimetara udaljenih od mojih. Kukaca koji izjedaju gladak, nježan obraz. Škripanja zemlje među zubima. Tih se dijelova sjećam.”

Ovo je psihološki triler u maniri Gillian Flynn čija sam velika obožavateljica. Od prve do posljednje stranice napetost i neizvjesnost ne slabe. U maniri najboljeg trilera na kraju ćete ostati šokirani. Forenzička znanost, uloga terapije kod psihičkih trauma i pravni put teksaških pogubljenja u ovom su romanu ukorijenjeni u istini. Julia Heaberlin me je podsjetila zašto volim upravo takve jezive i uvjerljive „napetice“.

Isto tako šokantne statistike govore nam  da među 300 aktivnih serijskih ubojica koji lutaju SAD-om, većina njih neće biti ulovljena. S druge strane, poražavajuća  je činjenica da je u posljednjih 30 godina u američkim zatvorima pogubljeno 200 nevinih ljudi. Velika većina onih koji su bili nevini, a osuđeni su na smrt i pogubljeni, nikada nisu identificirani i oslobođeni optužbi. O njima rijetko čujemo ili čitamo priče. Prema „L.A. Timesu“, državni tužitelj John Ashcroft želi zauzeti „oštriji stav“ prema smrtnoj kazni. Pitamo se što je to „oštriji stav prema smrtnoj kazni“? Smrtna kazna je ionako kraj i ne može se pooštriti.

Pitate se kakve to veze ima s ovom knjigom? Pročitajte i bit će vam jasno.

Ovo nije samo priča o jednom zločinu. Priča počinje kad Tessu Cartwright, malo prije njenog sedamnaestog rođendana pronađu polumrtvu i poluzakopanu u grobu usred teksaškog polja, među hrpom ljudskih kostiju i prekrivenu cvijećem kojeg zovu „crnooke suzane“. Tessa se ne sjeća ničega. Vlastitu stravičnu traumu duboko je zakopala u dubinu svoje duše. Kao jedina preživjela od pet žrtava serijskog ubojice njeno svjedočenje proglašeno je svjedočenjem stoljeća. U medijima je dobila nadimak „Crnooka Suzana“. Tko su preostale žrtve? Tko su mlade djevojke od kojih je jedna bila trudna? Njihove obitelji još uvijek smatraju te djevojke nestalima, dok se ne dokaže da su to njihvi ostaci. Zbog tadašanjeg Tessinog „iznuđenog“ svjedočenja jedan crni muškarac u zatvoru je već skoro dvadeset  godina i čeka izvršenje smrtne kazne. Terrell je obiteljski čovjek koji ima ženu i dvije kćeri. U zatvoru čita Bibliju i Martina L. Kinga. Često igra šah, u glavi i radi na svom slučaju. Piše svojoj djeci.

Tessa osjeća stid što nikada nije promotrila Terrellovo lice, čak ni u sudnici kad je od nje bio udaljen samo pet metara. Tessa se ni na suđenju ničega nije sjećala. Pomislila je da bi on mogao biti ubojica. Je li to dovoljno za osuditi čovjeka na smrt? Tessa se bori s prošlošću i godinama raščišćava duboko potisnuta sjećanja. Kroz roman pratimo Tessin rad s psihoterapeutima tako što je  jedno poglavlje posvećeno prošlosti, a drugo sadašnjosti. Nitko od nas ne može pojmiti kroz kakve traume prolaze zlostavljana djeca i tinejdžeri. Isto tako nitko od nas ne može suosjećati s osobom koja je osuđena za najgore zločina, a ustvari je nevina.

Dvadeset godina od preživjelog zločina, stvari se počinju odvijati u sasvim drugom pravcu. U hladnoj veljači, Tessa, sada već majka tinejdžerke, pod svojim prozorom pronalazi svježe zasađene crnooke suzane, koje cvjetaju samo ljeti. Dobiva čudne poruke, a oko kuće se ponekad motaju čudni muškarci. Tessa se ne boji za sebe, samo želi svojoj kćerki, četrnaestogodišnoj Charlie osigurati normalan život. Ne želi da obje  žive u strahu. Tessa se obraća odvjetnicima, a ovi se obraćaju forenzičarima. I jedni i drugi ponovno rade na Tessinom slučaju. Prvo što nastoje saznati tko su preostale tri djevojke čije su kosti pronađene u grobu zajedno s Tessom. Jer i obitelji tih djevojaka jednostavno žele naći spokoj. Najnovije DNK metode će to itekako omogućiti. Jo – mlada znanstvenica zdušno radi na otkrivanju podudarnosti DNK uzoraka. Dolaze do neočekivanih otkrića.

I odvjetnici i forenzičari a i Tessa žele zaustaviti Terrellovo pogubljenje i poništiti smrtnu kaznu. Počinje utrka s danima, satima, minutama. Postoji li „pravi ubojica“ koji je još na slobodi? Kakvu ulogu u Tessinom životu igra njena najbolja prijateljica iz školskih dana, Lydia? Kakav će odnos Tessa izgraditi s odvjetnikom Billom? Kakve veze sa zločinom imaju stihovi Edgara Allana Poea? Ne čini li i žrtva zločin svojim ishitrenim svjedočenjem?

Zato nemojte propustiti uživati u ovom trileru.

Julia Heaberlin američka je spisateljica, odrasla u Teksasu. U njenom gradiću postoji sjajna knjižnica s mnogobrojim tajnama koje ne bi pronašla nigdje drugdje. Nagrađivana je novinarka. Crnooke suzane su njen treći psihološki triler. Trenutno piše novi koji  jedva čekam.